A-ads

Thursday, January 28, 2010

Mudre reči novog patrijarha

Novoizabrani patrijarh Irinej, pobednik crkvene lutrije, je prilikom svog ustoličenja izjavio da je:
prvi i najsvetiji zadatak da pomognemo našoj državi da sačuva sveto i mučeničko Kosovo, da ga očuva od onih koji hoće da ga prigrabe".

"Kosovo je naša sveta zemlja i naš Jerusalim", rekao je patrijarh i dodao da posle ovog svečanog čina sledi i ustoličenje u Peći i Peckoj patrijaršiji koje je sedište naših patrijarha, kao i poseta Dečanima i Gračanici bez kojih, kao i bez drugih svetinja Kosova, Srbija ostaje "bez uma i duše".
Dakle, crkva treba da pomogne državi da sačuva Kosovo. Kako!? Šta to novi patrijarh i SPC mogu da urade da bi Kosovo ponovo bilo u sastavu Srbije? I šta država može da uradi da bi vratila Kosovo pod svoju upravu?
Popovi mogu da se mole bogu, ali oni savršeno dobro znaju da od toga nema vajde, pa ova opcija otpada. Mogu da verglaju priče o istoriji, manastirima, Nemanjićima, ali ovo neće imati nikakvog efekta kod onih koji odlučuju o statusu Kosova. Ni država praktično ništa ne može da uradi po ovom pitanju, Kosovo je na nezakonit način proglasilo nezavisnost, gotovo sve važne države sveta su odmah priznale tu nezavisnost i tu je bio kraj priče. Većinsko Albansko stanovništvo nikada neće da dozvoli da Kosovo opet bude u sastavu Srbije, a to neće da dozvole ni one države koje su ih priznale.
Okreni-obrni Kosovo ne može da se vrati u Srbiju mirnim putem, i patrijarh kao inteligentan čovek sigurno to dobro zna.

Nekoliko dana kasnije patrijarh je Srbima na Kosovu poručio
jedina poruka jeste da se mole Bogu da im da hrabrosti, snage i sile da izdrže u tom stanju u kojem se nalaze, a koje je krajnje nesigurno i teško". - Oni su postali manjina u sopstvenoj zemlji. A sa druge strane, mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama. Oni kada su u manjem broju umeju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele ili da se priđe njima. To je filozofija islama. Zato je jako teško tim ljudima koji žive nesigurnim životom
Ovo za filozofiju Islama je tačno, ali to je tačno i za gotovo sve religije/crkvene organizacije. Svaka religija, ili bolje rečeno, pripadnici te religije, vrše pritisak na druge ljude da pređu u njihovu religiju ili da se isele. Setimo se nasilnog pokrštavanja Slovena od pre hiljadu godina, ili katoličkih misionara koji su odlazili i u najdalje vukojebine. I u današnjoj Srbiji pravoslavlje kao većinska grupa vrši pritisak na pripadnike ostalih religija i na ateiste. Izdvajanje Islama je veoma licimeran potez.

Najavljujući zvanični susret sa predsednikom Tadićem, patrijarh je izjavio da država i crkva treba da se pomažu.
Mi smo jedna celina i organizam i trebalo bi da pomažemo jedni druge. Država da radi svoj posao, a za crkvu se zna koje je njeno polje rada.
Siguran sam da bi on voleo da Srbija postane crkvena država, logično je da čovek sa dosta moći želi još veću moć, logično je da onaj kome se da prst želi celu šaku. Nelogično je to što će predsednik jedne države koja je bar u teoriji demokratska i sekularna verovatno pozdraviti ovu saradnju.

Izvori: b92, rijaset.ba, blic

No comments: