A-ads

Saturday, January 2, 2010

Podsetnik za ispovest u 1023 tačke

U gotovo svim religijama žene su na neki način potlačene. Pravoslavlje na sreću nije ni blizu recimo Islamu po ovom osnovu, ali izgleda da ima ljudi koji misli da žene imaju previše slobode pa da im treba natovariti gomilu grehova i na taj način ih sputati. Ovo je uvod u Podsetnik za ispovest u 1023 tačke pisan u ženskom rodu (prvi deo, drugi deo). Gotovo sve stvari su uobičajene gluposti koje se odnose na seksualnu deprivaciju, poštovanje boga, zabranu kontracepcije... ali neke stvari se izdvajaju po svojoj gluposti:
37. Пружала сам руке ка свом нагом телу, гледала и трљала рукама тајне удове.
WTF!? Kakvi tajni udovi? Jel se ovo odnosi tranvestite, shemale-e ili na hermafrodite? Da li pisac ovog podsetnika poznaje žensku anatomiju bar malo?
44. Посматрала сам обнажене.
45. Посматрала сам туђу наготу.
Jao, jadne naše doktorke. Ako imate ćerku nikako joj nemojte dopustiti da upiše medicinski fakultet. Muževi, obavezno nataknite papirnu kesu ženi na glavu pre nego sto se skinete.
56. Читала сам љубавну преписку, преписивала, учила напамет страсне стихове, слушала страсну музику, гледала биоскопске представе.
Ovo je izgleda predviđeno da obuhvati sve. Da li ima žene ili muškarca koja/i nikada nije bila/bio u bioskopu?
103. Јела сам кријући од других.
104. Гледала сам около да ме нико не види кад сам узимала храну.
Koji je uopšte smisao ovoga?? I šta ako je žena slučajno sama kod kuće, da li sme da jede?
111. Узимала сам храну док су је још спремали.
No comment.
115. Стављала сам у храну зачине(вегету, бибер…).
Da li ovo znači da žene ne sme ni mužu da spremi začinjen ručak, ili može da sprema posebno za sebe i muža/decu? Da li zenskoj deci začinjena hrana zabranjena od početka, ili mogu da je jedu do nekih godina?
Ovde se zaustavljam (za sada). Ne mogu više, zaboleće me stomak od smeha.

Isključivanje gotovo svih oblika zadovoljstava i nametanje jako strogih pravila uz stalni strah od sveprisutnog i sveznajućeg policajca ima snažan uticaj na svakoga. Ovo je jedan od glavnih načina na koji crkve zadržavaju svoje vernike i daju sebi veću moć kontrole nad njima. Naravno SPC ne može muškarcima da nametne sve ove gluposti (ipak je nama pivo važnije od boga), to može samo Islam. Ali zahvaljujući patrijarhalnom (čitaj zaglupljenom) društvu žene se još uvek mogu držati na uzici, bar tako misli pisac ovog Podsetnika.

2 comments:

Anonymous said...

Vidi se sta hoces da kazes time.. Ali ovo ima prenosno znacenje, ali vidim da nisi dovoljno upoznat, zato nemoj da komentarises ako ne znas.. Nisi upucen.. nije bas sve tako kao sto si shvatio, nije bukvalano. Ali jeste napisano tako da neko moze da shvati bukvalno.

nighthawk said...

Ovaj post ima dve poente: 1)Ismevanje ovog "Podsetnika" po kome ne samo da je svaka sitnica greh, nego je praktično nemoguće preživeti i jedan dan bez činjenja nekog greha; 2)Bez obzira da li se ove stavke shvataju bukvalno ili u nekom prenesenom značenju ostaje činjenica da se ženama nametnuta mnogo veća ograničenja nego muškarcima čime se vrši diskriminacija nad ženama.

Da li su pisci ovog Podsetnika svoje reči svatili ozbiljno, tj. bukvalno ili ne je već neka druga priča i mi to ne možemo sa sigurnošću da utvrdimo, ali meni se čini da oni to jesu shvatili bukvalno.

Prenesena značenja u religijskim tekstovima predstavljaju posebnu problematiku jer na ovaj način gotovo svaki tekst može da se uvrne, rastegne i spakuje tako da se iz njega uzvuče bilo koje značenje, a na ovaj način i potpuno besmislenim tekstovima može da se udahne validnost.