A-ads

Monday, January 11, 2010

Pravoslavna republika Srbija

Okružni sud u Beogradu potvrdio je presudu Četvrtog opštinskog suda kojom je novinar Zoran Petakov kažnjen sa 100.000 dinara zbog ocena o vladiki bačkom Irineju koje je izneo 16. novembra 2005. u emisiji „Klopka” na televiziji BK.

Petakov je u emisiji Olivere Kovačević, na njeno insistiranje i direktno navođenje, kako se kaže u saopštenju Yucoma, kritički govorio o ulozi crkve u formiranju ekstremističkih desnih organizacija i tom prilikom četiri vladike Srpske pravoslavne crkve – Amfilohija, Atanasija, Artemija i Irineja – označio kao „četiri jahača apokalipse”.

Yucom saopštava i da Mirko Bulović, ili vladika Irinej, nijednom nije došao na suđenje koje je sam pokrenuo (prvu tužbu je podneo 16. februara 2006), da nije izveden nijedan dokaz, pa ni onaj da li je Crkva stvarno učestvovala u pomaganju i kreiranju desnih ekstremističkih organizacija. Sud nije uzeo u obzir da je Petakov bio žrtva njihovog fizičkog napada na antifašističkoj tribini na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 9. novembra 2005, kada mu je pripadnik Nacionalnog stroja opalio šamar, a u obrazloženju presude stoji da „navedena inkriminacija okrivljenog Zorana Petakova po oceni suda predstavlja izuzetno tešku uvredu jer ona insinuira da privatni tužilac jeste i čini ono što je upravo suprotno njegovom naznačenju u odnosu na episkopski čin, odnosno da on lično i kao episkop Srpske pravoslavne crkve ne teži dobru i pobedi dobra, već zlu i pobedi zla, u smislu hrišćanske estahologije”.

Okružni sud kojem je predsedavala sudija Savka Gogić tako je potvrdio ocenu sudije Četvrtog opštinskog suda Miroslava Bošnjaka da su „takvi vrednosni sudovi Zorana Petakova objektivno mogli da povrede verska osećanja i drugih građana Srbije, koji su po poslednjem popisu 2002. godine 95% vernici, a 85% hrišćani pravoslavne veroispovesti (izvor Ministarstvo vera Srbije…)”. Petakovu se pravosnažnom presudom za uvredu takođe stavlja na teret i da je „privatni tužilac episkop Srpske pravoslavne crkve koja ne raspolaže nikakvim faktičkim i realnim instrumentima vlasti, već se njena vlast bazira na njenom autoritetu i slobodnom pokoravanju toj vlasti njenih članova. Takođe crkva ne raspolaže ni prihodima u smislu kako njima raspolaže država ili preduzeće ili privatna lica koja se bave nekom privrednom delatnošću. Znači, njeni prihodi zavise od dobrovoljnog prilaganja njenih vernika i drugih građana, pa prema tome njeni velikodostojnici svakako treba da imaju veću zaštitu od takvih i sličnih inkriminacija od one koju uživaju nosioci državne vlasti i političari.”

Yucom podseća da je prilikom izricanja prvostepene presude sudija Bošnjak usmeno obrazložio je vladika Irinej „besprekorna ličnost” i da prozivanje vladike Irineja predstavlja uvredu za sve hrišćanske vernike, a da se i on, „kao sudija i kao kršteno lice”, oseća uvređenim. Ocenjuje se i da okružni sud bez ikakvog obrazloženja i bez upuštanja u navode iz žalbe svojih advokata sebe stavlja u poziciju „vrhovnog arbitra koji nije obavezan da obrazloži svoju neprikosnovenu odluku i tako, dodatno degradirajući pravosuđe u Srbiji, samo zavodi i pečatira prvostepenu presudu”.

„Tako je presudom Okružnog suda u Beogradu stavljena tačka na slučaj Petakova, koji je postao zvanična žrtva nove klerikalizacije države od strane neodgovornih sudova koji su izbrisali granicu između verskog i sekularnog, između države i crkve, između kritičkog stava i dogme”, navodi se u saopštenju Yucoma, koji navodi da će povodom ove presude Okružnog suda u Beogradu podneti predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.


Izvor e-novine, 14.11.2008.

Stara vest, ali je treba ponavljati jer ne sme da bude zaboravljena.

No comments: