A-ads

Friday, January 1, 2010

U šta Srbi veruju?

Wikipedia - pokrštavanje Slovena.

Kao što je većini obrazovanih ljudi poznato, Južni Sloveni su primili hrišćanstvo tek neko vreme posle dolaska na Balkan. Pre toga njihova religija je bila mnogobožačka. Ta stara religija je ostala i posle dobrovoljnog ili nasilnog primanja hrišćanstva i neki elementi su i danas prisutni. Recimo, baš letos sam dobio dosta kritika od keve zato što sam uzeo da popravljam prekidač na neki praznik jer tada bog radnike kažnjava gromovima (a ja još nisam odvrnuo osigurač :) ).
"Gromobranski" i zmijski praznici, kao i ostala sujeverja (tipa: žene nisu smele da predu u četvrtak uveče da vuk ne bi zaklao ovce; očigleno je ovo bilo efikasnije od dobre ograde:) ) su prisutni samo kod nas. Što je još smešnije svako selo ima drugačije običaje koji su gotovo uvek u suprotnosti jedni s drugima. Da li to znači da bog ima posebna pravila za svako selo, ili da jedan bog ima domet od samo nekoliko kilometara (manje od Nokie).
Naravno svako kaže da se treba strogo pridržavati pravila (njegovih), i da je samo on u pravu. S druge strane je crkva koja tvrdi da postoji samo jedan bog i da on vlada celom vasionom i to onda proizvodi nemoguću situaciju. Ko je ovde u pravu?

Ovo što sam napisao je poznato većini ljudi, ipak, većina potpuno zanemaruje sve brljotine i nesuglasice i nastavlja po starom (i moj čukundeda je tako radio, ko sam ja da to menjam). Da li je ovo lenjost i tvrdoglavost ili samo glupost, još uvek mi nije jasno.

3 comments:

Anonymous said...

Zivo nastaje samo od zivog (znaci ima Boga). Albert Ajnstajn rece da ,, Bog ne baca kockice '' ,
dakle nije slucajno nastao nas svet, a ni nastanak Svetog Pisma nije slucajan. Nikola Tesla je rekao
,, Дар умне снаге долази од Бога, божанског бића. Уколико свој ум усредсредимо на ту истину,
у складу смо с том великом снагом. Мајка ме је научила да у Библији трагам за цeлoкупнoм
истинoм '' itd. Za istinitost Svetog Pisma postoje i mnogi materijalni dokazi (npr. faraonske kocije u
Crvenom Moru, ostatci Sodoma i Gomore itd). Ko nece da prihvati Istinu, ko mu je kriv ?
Smisao zivota jednog ateiste je
ogranicen i nije vredan truda i postojanja (jer je vise u svetu muke od uzivanja). Bog i Njegovo ucenje su pogresno predstavljeni kod nepravoslavnih i
bezblagodatnih hriscana (i zato mnogi gube veru u Boga). Ko zna istoriju, zna da je izvorno hriscanstvo
Pravoslavlje (vidi npr. film Rat za duse). Samo u Pravoslavlju i danas mozete da vidite istinska cuda kojih
nema kod rimokatolika, protestanata itd. Ta cuda su Sveta voda (nekvarljiva i bez konzervansa tj. soli koju
stavljaju rimokatolici u svoju nazovi svetu vodu), onda Sveti Oganj koji samo na molitve pravoslavnih silazi
sa neba svake godine u Jerusalimu itd. Toliko je cuda i blagodati u Pravoslavlju, da cak i krivoverni dolaze
pred cudotvorne ikone i netrulezne mosti svetih da traze pomoc (i mnogi dobijaju pomoc, da bi videli gde
je istinska vera i nauka). Naucno je dokazana sila Krsnog znaka, i mnogi veliki naucnici su verovali u
postojanje Boga (npr. Nikola Tesla, Albert Ajnstajn, Isak Njutn itd.). Cak je i naucnik (jedini kog su zvali
,, Ikona ateizma '' i ,, Sampion ateizma '' ) dr Entoni Flu priznao na kraju (zbog dokaza) da Bog postoji.
Naucnik Robert V. Dzentri je umesto nagrade za svoje otkice dobio otkaz (jer je dokazao da je teorija
evolucije laz). Postoji toliko materijalnih dokaza o istinitosti Biblijskih tekstova (npr. faraonske kocije u
Crvenom moru, ostatci Sodome i Gomore itd.), i umnih dokaza o postojanju Boga (npr. vidi tekst u
casopisu Svetosavsko Zvonce - Broj 5 / 2010. - Strana 3 - Da li postoji zlo ?!), tako da samo ludi, lazovi
i neznalice (slepci duhovni) kazu da nema Boga i da dokazi za Njegovo postojanje ne postoje. Bog nam
je dao slobodnu volju, i mi mozemo da biramo Izmedju Istine i lazi (jer ko trazi naci ce, a mozda najbolji
primer za to je Otac Serafim Rouz). Na zalost, i medju pravoslavnima ima onih koji niti veruju pravoslavno
niti se ponasaju kao hriscani, nego odvracaju one koji zele da se priblize Bogu. Ko zeli vise o Bogu i Njegovoj nauci da zna, neka izucava Pravoslavnu Veru.

nighthawk said...

1) Ajnštajn jeste bio religiozan, ali nisam siguran da bi za njega moglo da se kaže da je bio hrišćanin. Definitivno nije bio pravoslavac.

2) Koje to Pravoslavlje je "izvorno hrišćanstvo"? Ovo naše sa praznicima na koje ne sme ni veš mašina da se uključi i gde svako selo slavi različite praznike, ili možda etiopska varijanta pravoslavlja? U svetu ne postoji jedno jedinstveno "Pravoslavlje" već više srodnih ali ipak različitih varijanti.

3) Čuda ne postoje. O svetoj vodi, svetom ognju i prirodnoj/veštačkoj mumifikaciji sam već pisao, a pisali su i mnogo pametniji od mene. Ukratko, za sve ove stvari postoje racionalni dokazi. Drugo, i kod katolika ima sasvim dovoljno "čuda" za one koji su spremni da u njih veruju, a protestantizam budući da je malo progresivnija religija je uglavnom "prerastao" čuda.

Anonymous said...

Sujvereje, religija, verovanje, običaji, sve je to jedno te isto...Suočimo se sa time da verovanja, običaji I religija nastaju kao product čovekovog ne znaja, tj kada čovek ne može logično(sa dokazima) da objasni neku pojavu ili dogadjaj, on jednostavno pokušava da ih objasni putem iracionalnog...,,Ima tamo neki Bog I on petlja...''To objašnjene znači da mi nemamo slobodu volju što nije tačno...Svaki čovek I osoba na planeti kroji svima nama sudbinu, uzročno posledično...Recimo, ako jedan čovek ubije nekoga, taj neko ne živi, samim tim neka osoba neće upoznati tu osobu I ona neće uticati na nju...Recimo da su mnoge istorijske osobe bile pod uticajem...Karadjordje se uzdigao na nivo vodje, ne zato što ga je Bog izabrao, već zato što su došli Turci, Turci su uspeli jer se Vukašin napio na Marici itd...Napoleonovi ratovi su uticali na Britaniju da zbog Francuske finansira Nemačku, koja je kada je ojačala otpočela Prvi svetski rat, on je bio uzrok Drugog, u Drugom su mnogi stanovnici Poljske I Centralne Evrope pobegli u Ameriku, dobili pozicije iiz revašizma uništili Sovjetski savez, što je uticalo na ekspanizju Amerike koja je zbog rata sa Sirijom izazvala krizu...Sirijci dolaze u Evropu, neko od njihove dece će sutra pod uticajem onoga što je preživeo da oblikuje sudbinu sveta, kao što je Hitlera pod uticajem Velikog rata oblikovao sudbinu Evrope itd itd...Dakle svako je bitan, svaka osoba utiče na drugu osobu, sve dok jedan od tih uticjaja ne dospe do osobe koja uzima bitno mesto u istoriji...