A-ads

Tuesday, February 2, 2010

Crkva brani fašistu

U jednom od prethodnih postova sam vladiku Nikolaja Velimirovića opisao kao fašističko đubre, što on i jeste. Na sreću nisam ni prvi ni jedini koji je ovog sveca okarakterisao kao bitangu, pa su ove bogohulne reči došle i do popova. U listu Pravoslavjle, br. 1026, Protojerej mr Velibor Džomić pokušava da odbrani svetog vladiku.

Prvi deo teksta govori o odlikovanju koje je Nikolaj primio od Hitlera zbog uređivanja nemačkog groblja iz Prvog svetskog rata. Ovde se slažem s Veliborom. Uređivanje groblja je nemačkih vojnika je jako pozitivna stvar i Nikolaj zaslužuje pohvalu zbog ovoga. Spomenike i groblja treba čuvati, bez obzira čija su. Problem je što se ovde Velibor služi zamenom teza. Nijedan iole kulturan i normalan čovek neće rušiti tuđa groblja, pa zato nijedna osoba sa više od dva grama mozga neće kritikovati Nikolaja zbog uređivanja groblja. Njegova greška je u tome što je primio odlikovanje od jednog naciste. Jedan sveštenik, pa još i vladika nikako ne bi trebalo da prima odlikovanja od čoveka koji je govorom mržnje propagirao etnički čistu državu. Nikolaju bi ovo moglo da se oprosti samo ako je bio neobavešten o događajima u svetu.

Drugi deo teksta se odnosi upoređivanje Hitlera sa Svetim Savom. Navodi se pismo koje je Nikolaj uputio episkopu američko-kanadskom Dionisiju u kome on daje objašnjenje za svoju besedu. U pismu piše:
Ја сам величао Св. Саву а не Х...[итлера]. Рекао сам, да је Св. Сава, као светитељ, геније и херој срп[ског] народа створио српску националну цркву пре 700 година, и у тој цркви ујединио сав српски народ. Дело, које се нигде није поновило на Западу. Паскал је покушао у 16. веку да створи националну галиканску цркву за Французе, али није успео.- А вођ нем[ачког] народа, један прост занатлија, покушава да створи нац[ионалну] цркву, сада у 20. веку, покушава да изведе оно дело које једино приличи светитељу, генију и хероју (т. ј. Св. Сави). У једном доцнијем говору или чланку, не сећам се, ја сам се поново вратио на Хитлеров покушај да .... нац[ионалну] немачку уједињену цркву и цитирао сам његове речи у Рајхстагу: „Ја сам", рекао је, „покушао да ујединим немачке цркве у једну национ[алну] нем[ачку] цркву, али мој покушај је пропао.

Дакле, све што је речено и написано у 1935.г. у вези наше прославе, речено је у похвалу Св. Саве – светитеља, генија и хероја – а не у ма чију другу похвалу. Јер и Паскал и Хитлер послужили су ми само као пример неуспеха у сравњењу са сјајним успехом Св. Саве.
Velibor dokazuje da je Nikolaj veličao Svetog Savu, a ne Hitlera i da je Nikolaj to rekao 1935. OK, tu nema šta da se prigovori, osim da je ovo opet zamena teza i skretanje sa važnih stvari. Nikolaj se zalagao za nacionalnu crkvu koja bi objedinila (i kontrolisala) ceo narod, a to se zove fašizam. Ein Volk, ein Reich, ein Führer, Heil Nikolaj!!!

Velibor totalno preskače antisemitizam i ksenofobiju vladike Nikolaja.
Sva moderna gesla evropska sastavili su Židi, koji su Hrista raspeli: i demokratiju, i štrajkove, i socijalizam, i ateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam, i sveopštu revoluciju, i kapitalizam, i komunizam. Sve su to izumi Židova, odnosno oca njihova đavola.

Knjiga "Kroz tamnički prozor" komotno može da se poredi sa Hitlerovim "Mein Kampf-om" po mržnji prema Jevrejima. Nikolaj do kraja svog života nije ni pokušao da se ogradi od svoje knjige tako da njegovi antisemitistički stavovi i zatucanost ne mogu da se poreknu. Njegova mržnja prema Evropi, demokratiji, verskoj toleranciji... je trajno zapisana.

Protojerej mr Velibor Džomić detaljnom obradom manje važnih stvari i zamenom teza vodi veštu propagandu, i za ovo mu treba odati priznanje, ali odbrana mu ne uspeva. Nikolaj je i dalje đubre, i smrdi nesmanjenom žestinom.


No comments: