A-ads

Wednesday, February 17, 2010

Crkva lobira u SAD

Deo novca iz humanitarnih fondova otišao je za plaćanje lobističkih kuća u SAD sa kojima su potpisani ugovori vredni preko 600.000 dolara, a novac je uplaćivao Vilovski.

Prva uplata je bila 364.000 dolara agenciji „Venable” 2006, ali tokom iste godine ova lobistička kuća prijavljuje još i prihod od 47.482 dolara. Ova agencija je prema ugovoru trebalo da „obezbedi strateško savetovanje i taktično planiranje pitanja o spoljnoj politici pred vladom SAD”


Do podataka o novcu za lobiranje može se doći i preko internet prezentacije ministarstva pravde SAD, jer su sva tamošnja preduzeća obavezna da prijavljuju iznose koje dobijaju iz inostranstva.


Lobiranje u koje se upustio vladika Artemije sa Simeonom već prvih godina (2006, 2007. godina) nije imalo podršku Sinoda. Čak je jedna od odluka Sinoda bila da se raskine ugovor, jer nije davao rezultate.


Po podacima koji se mogu pronaći o ovim lobističkim kućama i njihovom angažmanu sa eparhijom, strategija je bila da se lobira antiislamskim stavovima. Međutim, agresivni stavovi koje su iznosili pojedini islamolozi, pretpostavlja se Simeonovi prijatelji koji su putovali sa vladikom Artemijem u Ameriku, doveli su do toga da niko relevantan nije želeo u Americi ni da ih primi.
Međutim, novac se i dalje slivao za lobiranje. Kako se i pored znatne sume novca nije stiglo do važnijih ljudi u SAD, Sinod je rekao vladici da raskine ugovor, prestane da daje crkveni novac, što on nije poslušao. Sinod je tada smatrao da umesto lobiranja od koga očito nije bilo koristi, novac treba da se usmeri na obnovu duhovnog života.Izvor: Blic Online.

Dakle ceo sinod, tj. celo crkveno rukovodstvo, na čelu sa patrijarhom Pavlom, je trošilo stotine hiljada dolara na zaštitu sopstvenih interesa. Zanimljivo, jako zanimljivo. Jedva čekam da čujem opravdanja koja će vernici izmišljati.

No comments: