A-ads

Saturday, February 13, 2010

Da li je vladika Artemije lopov?

Sinod Srpske crkve danas bi trebalo da donese odluku o suspenziji vladike raško-prizrenskog Artemija posle višegodišnjih navoda da je u radu te eparhije bilo krupnih finansijskih malverzacija i nepoštovanja jedinstva SPC.


Iako još niko iz SPC nije javno rekao da li je bilo pronevera i kolikih, prema podacima kojima raspolaže „Blic”, samo jedna od spornih uplata na račun eparhije iznosi oko 25 miliona dinara (više od 250.000 evra), i to prihodovanja od humanitarne pomoći.


Vladika Artemije je posebno blizak sa bivšim premijerom Vojislavom Koštunicom i bivšim ministrom Velimirom Ilićem, a njegov najbliži saradnik u dobrim je odnosima s političarem sa severa Kosova Markom Jakšićem iz Skupštine zajednica opština KiM. Kolika je tačno suma data eparhiji, ne znaju ni državni organi, ali izvor „Blica” iz Vlade kao zanimljiv detalj navodi da je država čak dva puta opremala vladičin apartman u Gračanici jer je navodno prvi put materijal bio pokraden. Tako su dva puta pare građana Srbije odlazile za iste radijatore i pločice, što je koštalo oko 50.000 evra.


Na protest zvali i „delije”
Tokom jučerašnjeg dana najbliži saradnici vladike Artemija, ali i pripadnici ekstremnih organizacija nasumičnim slanjem SMS poruka pozivali su da se dođe na demonstracije ispred Patrijaršije, kada vladika Artemije bude pred Sinodskom komisijom. Praktično, kako odluku donose patrijarh i Sinod, demonstracije su usmerene protiv Srpske crkve. Prema saznanjima „Blica“ monaštvu i sveštenstvu na KiM upućen je ultimativni poziv da dođu u Beograd. Najviše su kružile dve vrste SMS-a, a jedna iz manastira Crna reka s blagoslovom tamošnjeg igumana Nikolaja. On je čak slao poruke navijačima – „delijama”.


Selo Kololeč, kod Kosovske Kamenice na Kosovu i Metohiji, ima 200 srpskih kuća, narod je odoleo svim pritiscima i ostali su. „Ali nismo imali crkvu. I trebalo je vremena u ovim uslovima u kojima živimo da se skupi novac, ali još veći problem je bio dobiti blagoslov vladike Artemija”, svedoči za „Blic” Čedomir Arsić iz sela Kololeč koji je pre nekoliko godina pokrenuo izgradnju crkve.

Problem je nastao kada je vladika Artemije postavio uslov - može da se gradi, ali samo da izvođač bude firma „Rade neimar”. Inače, Sinod ispituje poslovanje ove firme čiji je vlasnik kum rođenog brata oca Simeona, najbližeg vladičinog saradnika.


Preuzeto iz Blica.

No comments: