A-ads

Tuesday, February 9, 2010

Mythbusting - neraspadnute mošti

Mnogi vernici smatraju da mošti svetaca koje nisu raspadnute ni posle nekoliko vekova predstavljaju neoboriv dokaz da bog postoji. Stvarnost je malo drugačija.

Proces mumifikacije je poznat ljudima od davnina. Najstarija mumija (samo glava) ima preko 6000 godina, a najstarija egipatska mumija je nastala oko 3300. godine pre nove ere. Stari Egipćani su bili veoma vešti u konzerviranju leševa i to znanje je kasnije preneseno na druge narode. Čak i rani hrišćani su skoro sigurno imali i znanje i mogućnost da mumificiraju važne ljude posle njihove smrti i većina neraspadnutih mošti je najverovatnije posledica veštačke mumifikacije. Ali hajde da pretpostavimo da nije bilo "nečistih" radnji.

Leševi mogu da postanu prirodno mumificirani u uslovima velike hladnoće, kiselosti, slanoće ili suvog vazduha. Prirodne mumije su nalažene širom sveta. Preko hiljadu leševa iz gvozdenog doba je pronađeno u kiselim močvarama u severnoj Evropi. Prirodna mumifikacija nije ograničena samo na čoveka, nalaženi su i mumificirani ostaci životinja najčešće kod životinja koje žive u plitkim slanim vodama (morski konjic i morska zvezda). Pronađena je čak i mumija dinosaurusa teško 3.5 tona (znači sada treba da slavimo svetog Dinosaurusa).

Dakle, neraspadnute mošti - Myth Busted!

No comments: