A-ads

Tuesday, February 2, 2010

Mythbusting - Sveta Vodica

Sveta vodica je u pravoslavlju tečnost sa čudotvornim svojstvima. Na Bogojavljanje hiljade vernika se međusobno biju laktovima, flašama i zubima da bi zahvatili i poneli što više svete vode. Sveta voda se čuva tokom cele godine i koristi se za raznorazne stvari, počev od blagosiljanja automobila od koga su i mehaničari digli ruke, pa do lečenja najtežih bolesti. Naravno, u duhu srpskog jedinstva, primena se razlikuje od sela do sela.
Pored Hrišćanstva, sveta vodica se upotrebljava još i u Hinduizmu, Sikizmu i Budizmu, a upotrebljavala se i u staroj grčkoj mitologiji, dakle bila je u upotrebi pre pojave Hrišćanstva.

Lekovita svojstva svete vodice su običan placebo efekat, tj. autosugestija. Nijedno od naučnih ispitivanja nije pokazalo da se sveta vodica po nečemu razlikuje od obične vode.

Drugo svojstvo pravoslavne svete vode je nekvarljivost. "Ako stavite običnu vodu u flašu ona se usmrdi posle nekog vremena, sveta voda može da se čuva dugo, a da se ne pokvari", kažu vernici. "Kvarenje" vode je posledica rada gljivica i bakterija. Voda sa česme natočena u flašu uvek ima u sebi mikroorganizme koji će se vremenom namnožiti i proizvesti naprijatan miris. Često se desi i da voda promeni boju zbog tih mikroorganizama. Dakle, da bi sveta voda bila nekvarljiva ona mora u sebi da ima nešto što će onemogućiti razvoj mikroorganizama. Da bi otkrili šta je to moramo da vidimo kako se spravlja ova tečnost.
Svetu vodicu priprema sveštenik od obične vode koja se blagosilja molitvama. Naučnici su merili brzinu razvoja bakterija u blagosiljanoj vodi i nisu opazili nikakvu razliku, tako da ovo otpada.
U svetu vodu se stavlja bosiljak. Esencijalna ulja bosiljka (Ocinum basilicum) imaju anti-mikrobno dejstvo, čak i male doze su dovoljne da zaustave razvoj velikog broja gljivica. Drugo, bosiljak ima svoj miris, koji može da "pokrije" neke druge neprijatne mirise. I baš u ovom grmu leži zec. Obična voda se kvari zbog gljivica i bakterija, sveta voda je trajna zbog bosiljka koji uništava mikroorganizme. Naravno, danas su dostupna i druga sredstva poput antibiotika, a niko ne može da zna šta popovi rade dok se voda toči u burad. Možda (veliko možda) bi prisustvo hemikalija moglo da objasni i trovanje ljudi svetom vodicom u Rusiji.

Dakle, sveta vodica - myth busted!

7 comments:

Anonymous said...

šta reći? sedi i plači!

nighthawk said...

LOL, a zašto? I da li baš mora da plačem u sedećem položaju?

Драги Мелод said...

Очигледно немаш представу шта је поента свете водице и зашто се тако зове, нити чему служи.
Што се тиче ``плацебо`` ефекта, то је само покушај атеиста да замене реч ``вера`` са ``плацебо``. Дакле, то је ефекат вере, јер човек живи оно што верује. Ако верује да му нешто помаже, његова вера ће му помоћи, излечити га. То је типично за већину психосоматских обољења, која касније постану и физичка обољења.
Поставља се питање - шта света водица значи у рукама неверних људи? па, само обичну воду са босиљком. Исто као и врлина - човек који не верује у њу нема шта са њом да ради. Она у његовом свету нема функцију.

Anonymous said...

Razbijen mit sa OVIM tekstom? Presmesno.
Prvo nije samo do bosiljka, a srebrni krst(?), znate da i srebro ubija bakterije? Sve to stoji, ali ISTU molitvu , ISTI PRIBOR (bosiljak i srebrni krst)probale su i kojekakve ambiciozne vracare, nepravoslavci i mnogi drugi pa- nista, voda se pokvari! Sta s tim? A kad svestenik istom molitvom (koja moze da se procita i nije tajna) i istim priborom, pred vernikovim ocima u njegovom domu (pred slavu npr.) sve isto uradi, voda se ne kvari godinama. I to zatrazi ciniju od domacina i da sam natoci vodu s cesme, moze i grancicu bosiljka da obezbedi, s kojom inace samo prosara po vodi (a da je bosiljak bas cudotvornih i tako jakih antibakterijskih moci idi ti sam pa neku vodu promesaj grancicom bosiljka i dezinfikuj je pa popij ako smes, gluposti)U hirurgiji bi ruke prali samo vodom s bosiljkom haha.. U pitanju je, dakle, samo SVESTENIK koji jedini moze da osvesta vodu i da ona ostane nekvarljiva i sto godina (milion je primera, cak i ja u kuci imam od pokojne svekrve sacuvanu bocicu osvestane vode koja je samo kod nje bila 60 godina, a kod mene bar 7,8. Povremeno je otvorim i gucnem najmanji `srk` da se uverim da ne samo da izgleda potpuno cisto vec je i ukusna i pitka kao uzeta s izvora)..A ti sipaj obicnu vodu u casu i posle par sati eto vec mehurici po casi, i onaj bajati, ruzniji ukus, da ne pricam sta bi bilo na duze vreme..
A zasto svestenik i u cemu je tajna, pa- svestenik moze postati samo lice koje je dobilo tj. na koga se prenela `tajna svetoga duha` u cinu rukopolozenja koje je Hrist prvi ucinio sa svojim apostolima prenoseci im silu duha svetoga koja od tad deluje preko njih pa su mogli da cine cudesa i preobracaju svet..Oni su onda zasluzne pojedince dalje `rukopolozili` i tako do danasnjeg dana, znaci nije do coveka kao coveka vec do sile i tajne Bozije (tajne- jer ne mozes shvatiti sta se u cinu rukopolozenja desava) Mnogi su hteli da cine to `malo` cudo osvecenja vode koja se ne kvari godinama, ali to samo svestenik moze..E, daj argumente i dokaze protiv ovoga, i sledeci put se bolje informisi i pisi istinu :)

Unknown said...

Interesuje me samo gde bih mogla procitati naucno objasnjenje zasto se bogojavljenska voda nikad ne kvari. Uzela sam jednu flasu vode na taj dan, iz cesme u svojoj kuci i ona se godinu dana nije pokvarila.

Sav Svoj said...

Kakav si ti sebi kralj...
Ziv bio i samo udri po vodici, nece da ti skodi...

Радомир Вучковић said...

На интернету можеш наћи ПДФ књигу оног јапанца који је замрзавао кристале воде која је третирана молитвама, или су извесно време на бочици биле разне речи, као Бог, анђео, ђаво, Хитлер итд. Фотографисао је те кристале и - гле чуда - вода је реаговала на то! На нету такође можеш наћи десетогодишње истраживање руских научника о осењивању воде крсним знаком. Довољно је прекрстити воду да она убије извесне вирусе и бактерије. Уосталом, као што ти неко и предложи, пробај да сам освешташ воду. Користи и босиљак и сребро и шта 'оћеш, али, знам, неће ти успети! И сам сам тако размишљао док сам био млад и зелен и чак сам се убеђивао са свештеником око тога. Добри отац Раде, покој му души, стрпљиво ме је саслушао и само се насмешио, као да је знао да ћу једног дана ипак поверовати. А докле сам стигао у тој вери, прочитај, молим те моје лично искуство на http://zaboravljenilek.blogspot.rs/.