A-ads

Sunday, February 14, 2010

Negiranje ateizma

Kada inteligentni i kulturni vernici ostanu bez argumenata u raspravi s ateistima obično potegnu priču o tome kako ateizam ne postoji i kako svako mora da veruje u nešto. Stvarnost je malo drugačija, svaki stanovnik Zemlje je ateista, pa je samim tim i svaki vernik u stvari ateista. Obrazloženje:

Teizam se definiše kao verovanje u neko božanstvo. Bog se definiše kao natprirodno (često svemoćno i sveznajuće) besmrtno biće. Religije po pravilu imaju određene praznike i rituale vezane za njih.

Agnosticizam je pogled na svet po kome prava priroda boga ne može da se sazna. Agnostici ne priznaju crkve, molitve i sl.

Ateizam je odbacivanje boga/bogova i ostalih mitskih entiteta. Svako ko ne veruje u postojanje bogova, kosmičke energije i Liliputanaca je ateista. Ja ne idem u crkvu, ne praktikujem nikakve rituale, niko mi ne određuje kada ću šta da jedem, ne molim se nikakvim bogovima, nemam ikone po kući... Ne verujem u postojanje boga, jednoroga, Crvenkape, zmajeva... tj. ne verujem u iracionalne stvari. Verujem da je Zemlja okrugla (tačnije elipsoidnog oblika), verujem da imam pet prstiju na ruci i verujem da je 2 + 2 = 4. To je verovanje u racionalne stvari koje svako može da proveri i koje lako mogu da se dokažu, a to nije nikakva religija. Uostalom, svaki razumni čovek veruje da je Zemlja okrugla bez obzira da li veruje u nekog boga ili ne, a verovanje u to ga ne čini pripadnikom crkve Elipsoidne Zemlje.

S druge strane, vernici veruju u jednog (ili najviše nekoliko) bogova, a odbacuju sve ostale bogove. Odbacuju nekoliko desetina (ako ne i stotina) miliona bogova koji danas postoje i koji su postojali kroz istoriju i zadržavaju samo jednog. Ja odbacujem samo jednog boga više, dakle, ja sam samo malo veći ateista od prosečnog vernika.

Negacija ateizma je samo bedan pokušaj da se ateisti diskredituju i ućutkaju. Tvrdnja da svako mora da veruje u nešto (iracionalno) te da je zbog toga vernik je apsolutno smešna. Ateista je svako ko odbacuje boga i ostala mitska bića, kraj priče.

I za kraj, onaj čuveni citat Marka Schnitziusa:

Ako je ateizam religija, onda je ćelavost boja kose.

No comments: