A-ads

Monday, February 1, 2010

Pravim muškarcima je crkva previše izfeminizirana

Istraživanje je pokazalo da "pravi muškarci" u Engleskoj ne vole da idu u crkvu zato što moraju da "pevaju ljubavne pesme drugom muškarcu", sveštenik nosu suknju i zato što bi više voleli da ih žene služe umesto što moraju da čekaju u redu za kafu zajedno s njima. Engleska crkva svake godine ima sve manje vernika, a odnos žena i muškaraca koji odlaze u crkvu je 70:30. Problem opadajućeg broja vernika crkva je u poslednjih pet godina pokušavala da reši držanjem službi na mestima kao što su klizališta, kafići i pabovi.
Humanitarna organizacija Christian Vision for Men predlaže neke izmene u crkvi koje bi privukle veći broj muškaraca. Ove izmene obuhvataju promenu dekoracije, umesto dosadašnjeg cveća i Bogorodice oni predlažu mačeve i slike vitezova. Dalje, predlažu da bi žene trebalo da poslužuju muškarce uz osmeh. Pevanje himni ponižavajućim visokim glasom bi trebalo zameniti tihim čitanjem reči. Trebalo bi promeniti i tekstove himni koji govore o ljubavlju prema Isusu. Još jedan predlog je da se iskoristi Svetski Kup u Fudbalu u Južnoj Africi, sveštenici bi trebalo da postave velike ekrane iznad oltara i da služe pivo.

Na prvi pogled sve ovo izgleda urnebesno smešno, ali je ovo je u stvari jako pametna ideja. Gledanje utakmica na velikom plazma televizoru uz nasmejane konobarice koje služe pivo u prostoriji ukrašenoj mačevima, sekirama i oklopima vitezova zvuči zaista dobro, zar ne. Ostaje samo jedan mali problem, pop koji melje gluposti, ali posle 5-6 piva to ionako nije važno. Uostalom, svaki pametan pop će zgrabiti pivo i sesti u prvi red da gleda utakmicu. U drugom talasu reformi i sveštenik će biti zamenjen pevaljkom ili igračicom u miniću i tada više neće biti ateista među muškarcima.

http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/faith/article7004861.ece

No comments: