A-ads

Saturday, February 20, 2010

Svađe u SPC

Više arhijereja Srpske pravoslavne crkve (SPC), nezadovoljnih uvođenjem „prinudne uprave“ u eparhiju raško-prizrensku (ERP), imali su odvojene razgovore proteklih dana sa patrijarhom srpskim Irinejem, saznaje "Danas".

U sedištu SPC nije bilo moguće proveriti da li su Svetom arhijerejskom Sinodu stigli zahtevi više arhijereja SPC koji traže zakazivanje vanrednog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora zbog odluka Sinoda o privremenoj suspenziji prava episkopa raško-prizrenskog Artemija da upravlja ERP i postavljanju episkopa bivšeg zahumsko-hercegovačkog Atanasija (Jevtića) za privremenog administratora.

Iako je iz Sinoda najavljeno da će slučaj ERP biti razmatran na predstojećem redovnom zasedanju Sabora, čiji je početak najavljen za 25. april, kada bi u Pećkoj patrijaršiji trebalo da bude ustoličen novi poglavar SPC, uvisokim crkvenim krugovima spekuliše se da je veći broj arhijereja nezadovoljan poslednjim odlukama i ponašanjem „crkvene vlade“.

U delu SPC i pojedinim medijima tvrdi se da je i patrijarh Irinej bio protiv privremene suspenzije vladike Artemija, dok izvori bliski Sinodu to negiraju.

Sinod je, kako je predviđeno crkvenim pravom, obavezan da sazove vanredni Sabor ukoliko polovina arhijereja od 45 članova Sabora to zatraži u pisanoj formi i odredi o čemu će se raspravljati. Vanredni sabor može da donosi punovažne odluke ukoliko zasedanju prisustvuje natpolovična većina arhijereja.


Izvor E-novine.

Pare ljude kvare, popovi nisu nikakav izuzetak. Srpska pravoslavna crkva je jedno od najuspešnijih domaćih preduzeća i kada se uzme u obzir količina novca koja je u opticaju ovakve svađe su sasvim prirodna pojava. Pored ovoga, popovi se trenutno svađaju i oko dolaska pape i još nekih stvari...
Mislim da bi bilo jako zanimljivo (mada je verovatnoća prilično mala) da se SPC podeli na dva-tri dela

No comments: