A-ads

Monday, February 1, 2010

Sveštenik vs. novinarka

Šabački sveštenik i biznismen Bogdan Simanić poručio dopisnici „Novosti“ Aleksandri Delić da će joj polomiti sve kosti i njom obrisati put

Šabac – Novinarka „Večernjih novosti“ Aleksandra Delić, stalni dopisnik iz Šapca, podnela je prijavu Policijskoj upravi u ovom gradu protiv sveštenika SPC Bogdana Simanića (46) koji je u subotu poručio da će njom obrisati asfalt. Ova i druge ozbiljne pretnje usledile su posle napisa u kojem je preneto policijsko saopštenje da se Simanić, kao suvlasnik ovdašnjeg nedeljnika „Glas Podrinja“, tereti za zloupotrebu službenog položaja „tešku” preko 4,6 miliona dinara.

Šabački sveštenik, kome je Crkveni sud svojevremenu oduzeo parohiju, u javnosti je poznat kao investitor više stambenih zgrada na ekskluzivnim lokacija, ali i nasilničkim izgredima, među kojima je najdrastičnije prebijanje supruge, koja je posle toga spas potražila u Sigurnoj kući.

U subotu pre podne, Simanić je mobilnim telefonom, sa službenog broja, pozvao honorarnu dopisnicu „Blica“ Tatjanu Cvejić, koja je jedno vreme sarađivala u „Glasu Podrinja“, i uz najvulgarnije psovke tražio da Delićevoj prenese da će joj slomiti sve kosti čim je vidi u naselju Benska Bara, gde se, inače, nalazi redakcija njegovog lista.

– Bila sam šokirana, a takođe i moj suprug koji se zatekao u kući i čuo razgovor. Simanić je pretio da će ga Aleksandra zapamtiti, da će obrisati put njom, pogotovo sada kada navodno zna kakvo je stanje u novinarstvu!? Vikao je što koleginici u životu treba da izaziva sudbinu, da ga nije briga za vladiku Lavrentija, veru i Boga... Ovo poslednje izgovorio je vrlo prostačkim rečnikom – kaže nam Tatjana Cvejić.

Ona ističe da se osećala veoma uznemireno, pošto je i sama pisala o krivičnoj prijavi koja je podneta protiv Bogdana Simanića i drugog vlasnika „Glasa Podrinja“ Slobodana Teodorovića. Krajem prošle godine finansijski inspektori su više dana kontrolisali knjige ovog informativnog preduzeća i pronašli da su suvlasnici u 2008. i 2009. s blagajne podizali novac i bonove za benzin u ukupnom iznosu od preko 4,6 miliona dinara, koje nisu pravdali.

– Preteću poruku Bogdana Simanića shvatila sam veoma ozbiljno, pogotovo što stiže od nekoga kome nasilje nije strano. Obavestila sam svoju redakciju, podnela prijavu dežurnoj službi policije, a u ponedeljak ću se obratiti tužilaštvu i Eparhiji šabačkoj. U svojoj profesionalnoj karijeri pisala sam o mnogim kriminalcima, ali niko do sada mi nije tako otvoreno pretio – kaže Aleksandra Delić.

Novinarka „Večernjih novosti“ ističe da očekuje da nadležni državni organi urade svoj deo posla (nedavnim izmenama zakona za pretnje novinarima predviđena je kazna od jedne do osam godina zatvora) i pored toga što se Simanić u razgovoru s Cvejićevom hvalio kako „ima svoje ljude u policiji koji mu dojavljuju kuda se ona kreće“. Delićeva kaže da se zaista treba zamisliti nad sudbinom novinarstva, kada smo svedoci da mediji dospevaju u svačije ruke.

Protiv sveštenika Simanića peticiju su prikupljali njegovi parohijani u Mesnoj zajednici Donji Šor, koji su ga optuživali da je zaboravljao da dođe na opelo ili osveštavanje vodice, da ne zna kada je krsna slava domaćina, da mu mobilni telefon zvoni dok čita molitvu... Nepoznata osoba bacila je u februaru 2006. godine bombu ispred njegove zgrade na uglu ulica vojvode Mišića i prote Smiljanića, a javnost je bila zgrožena kada je u martu 2007. godine pretukao suprugu.

Zbog potresa mozga i brojnih povreda, koje joj je muž naneo pesnicama po glavi i telu, nesrećna žena bila je hospitalizovana devet dana na Odeljenju neurologije Opšte bolnice u Šapcu, a potom su je službenici Centra za socijalni rad sklonili u Sigurnu kuću. Crkveni sud Eparhije šabačke oduzeo je Simaniću parohiju i pravo na korišćenje službenog stana, ali mu nije skinuo mantiju.


Izvor: Politika.

Ko će pobediti?

Sveštenici su već pomalo iznad zakona
u državi sVrbiji, a pravoslavlje kao i sve religije (pomalo) omalovažava žene (sudija će verovatno biti pravoslavac). Pop Bogi u startu ima dva plusa.

No comments: