A-ads

Friday, April 2, 2010

Uskršnja jaja

Farbanje i ukrašavanje jaja za Uskrs je jedan od najzanimljivijih običaja u hrišćanstvu. Jaja se farbaju raznim bojama, a kod nas se tradicionalno koristi crvena boja koja se dobija od crnog luka. Crvena boja simbolizuje Hristovu krv, a jaje simbolizuje njegovo vaskrsnuće. Pored samog farbanja postoje i drugi običaji kao što su tucanje, kotrljanje (Engleska i Nemačka), skrivanje jaja (kasnije ih deca traže), itd.

Domaće radio i TV stanice obično ovde završavaju priču izostavljajući jedan veoma važan deo. Farbanje jaja je poput spaljivanja badnjaka i datuma proslave Božića pokradeno iz drugih religija.
Zoroastrijanci su farbali jaja tokom proslave Nove Godine (Nawrooz) koja se padala na prolećnu ravnodnevicu. Skulpture na zidovima Persepolisa pokazuju ljude kako donose jaja kralju. Ovo se dešavalo najmanje 500 godina pre rođenja Hrista.
Kod Jevreja tvrdo kuvano jaje umočeno u so simbolizuje prinošenje žrtve za vreme Pashe (kraj marta ili početak aprila).
Jaje je bilo sveti simbol kod Vavilonaca. Oni su verovali da je ogromno jaje palo iz nebesa u reku Eufrat i da je se iz njega izlegla boginja Semiramis. Ona je bila boginja plodnosti, pa je i jaje simbolizovalo plodnost.
U Rimu su jaja korišćena za vreme proslava posvećenih bogu Bahusu.
Druidi iz Severne Evrope, Kine i Japana su takođe farbali jaja i koristili ih kao svete simbole.

Dakle, braćo i sestre hrišćani, želim vam srećne Nawrooz i Pashu i neka vam Semiramis da puno plodnosti, a Bahus puno vina :)

No comments: