A-ads

Monday, May 17, 2010

Dan crtanja Muhameda

20. maj je proglašen za svetski (godišnji) "Dan crtanja Muhameda". Svi su pozvani da bilo kojom tehnikom (može i Photoshop) i bez obzira na svoju veštinu nacrtaju proroka.

Jedan od najvećih grehova u islamu je bilo kakvo grafičko prikazivanje proroka Muhameda. Kad god neko od umetnika nacrta Muhameda (u bilo kom kontekstu) pripadnici religije mira podivljaju i počnu da prete nasiljem, a ponekad i ostvare svoje pretnje.
Trey Parker i Matt Stone, autori South Parka, su primili pretnje smrću posle epizode u kojoj je Muhamed prikazan u kostimu maskote (dakle sakriven). Sledeća epizoda koja je nastavak prethodne je bila totalno cenzurisana. Dan crtanja Muhameda je odgovor karikaturistkinje Molly Norris iz Sijetla na ovo takoreći kukavičko savijanje repa.

Sloboda govora je jedna od najvažnijih stvari na svetu i ona nikako ne sme da se ograniči. Zapadni svet uopšte ne bi smeo da dozvoli grupi ljudi okupljenoj oko halucinacija jednog bolesnog pedofila da nameće svoje zakone i svoj način življenja. Svaka religija i svaki bog/prorok/štagod, kao i sve ostalo u životu mora da bude izloženo stalnoj kritici (i pozitivnoj i negativnoj), preispitivanju i smehu. Svaka religija treba da bude isključivo lična stvar svakog pojedinca i ne sme da se nameće drugima. Islam i Muhamed ne smeju da budu nikakav izuzetak.
Druga rečenica prethodnog pasusa će verovatno biti jako uvredljiva svim muslimanima. Iako je trebalo da je napišem tako da "gađa" samo onaj mali procenat ekstremista koji prave sva ova s*anja ja to nisam učinio. Većina muslimana verovatno ne bi pretila nasiljem nekom karikaturisti, ali problem je njihovo ćutanje. Problem je to što oni prećutno dopuštaju šačici fundamentalista da se pretnjama i nasiljem bore protiv celokupnog zapadnog sistema vrednosti.

Dakle, 20. maja uzmite olovke, četkice, miševe... u ruke i crtajte.

No comments: