A-ads

Wednesday, May 19, 2010

Paradoks bezgrešnog začeća

Jedna od osnovnih dogmi hrišćanstva je bezgrešno začeće. Devica Marija je slučajno ostala trudna pa je kao opravdanje izmislila... ups, ja krenuh na ateističku verziju. Daklem, Devica Marija je bezgrešno oplođena od strane boga i nešto kasnije donela je na svet božjeg sina. Partenogeneza iliti bezgrešno začeće bi moralo da podrazumeva odsustvo bilo kakve razmene fluida, inače ne bi bilo "bezgrešno", bilo bi veštačka oplodnja.

Počnimo sa kratkim uvodom u genetiku. Svaka ljudska ćelija u svom jedru ima 46 hromozoma (organizovana struktura DNK molekula) ili 23 pari hromozoma. Polne ćelije (jajne ćelije i spermatozoidi) imaju polovinu tog broja - 23 hromozoma. Kada se polne ćelije spoje dolazi do kombinovanja setova hromozoma od oca i od majke tako da ćelije embriona opet imaju 46 hromozoma. Poslednji par hromozoma određuje pol. Žene imaju dva X hromozoma (XX), a muškarci X i Y (XY). Jajne ćelije imaju samo jedan X hromozom zato što žene imaju samo X hromozome. Polovina spermatozoida ima X hromozom, a druga polovina Y. Pol deteta "zavisi" od oca. Dete će biti muško samo ako spermatozoid sa Y hromozomom oplodi jajnu ćeliju.

Kako je izgledalo bezgrešno začeće kod Device Marije - bog je verovatno naterao njenu jajnu ćeliju da počne da se deli. On je svemoćan, sigurno je mogao to da uradi. Ali pošto nije bilo razmene genetskog materijala Marijino dete je moglo da ima samo X hromozome. Iz ovoga može da se zaključi da je Isus bio žena. Isusa nije imala izražene obline i imala je grub glas. Verovatno je prvi deo svog života provela u kuhinji, a kad joj je to dosadilo zalepila je veštačku bradu i krenula u svet.
Ako pretpostavimo da je ipak bilo razmene fluida onda cela dogma pada u vodu jer više nemamo bezgrešno začeće, imamo klasičnu veštačku oplodnju koja se danas rutinski radi u bolnicama.

Do sada sam se čudio zašto je Isus imao 12 muškaraca oko sebe, sada mi je jasno.

4 comments:

Владимир said...

"Рече безумник у срцу својему: Нема Бога!" (Псалам 52,1). Зато богохулниче, обуздај свој лајави језик и покај се! И не покушавај Бога да равнаш својом маленом "памећу" са својих пет простих чула, него своју "памет" приклону ка Богу. Господ је свемогућ - дакле све-могућ! Тако да не приличи да факте стављаш у службу своје профане квази-научне причице о "Х" и "Y" хромозомима. Господ да хоће може да нас створи и од камења (или ни од чега, као што јесте), јер законе је Он поставио, што значи да је Он законодавац, дакле Он може и да их мења (ако хоће), па и да их укине (ако треба). И зато, безбожниче, покај се (док још имаш времена)! Или покажи барем мрву лепог васпитања. "Видјех безбожника страшна који се рашириваше као гранато дрво. Али прође, и ево нема га; тражим га и не находим." (Псалам 36, 35-36).

nighthawk said...

1) Koncept svemogućnosti (ovo možda nije gramatički ispravno, ali nema veze) je sam po sebi paradoksalan i to se možda najbolje vidi kroz onu dečiju: "Ako je bog svemoćan on može da pomeri svaku stenu i može da stvori stenu toliko veliku da i on sam neće moći da je pomeri".

2) Hromozomi zaista postoje, a X i Y hromozomi su odgovorni za polne karakteristike jedinki, proveri u udženicima biologije.

3) Okamova oštrica - šta je verovatnije: 1)Da je nekakav "svemogući" bog uradio nešto što je protiv svih zakona prirode koji su po biblijskom predanju njegova lična tvorevina ili 2)Da je jedna devojka lagala da bi opravdala vanbračnu trudnoću?

Anonymous said...

Ako je Isus bio bezgresan znaci da je takav rodjen, da bi bio rodjen bezgresan nije mogao biti zacet od Marijine jajne celije jel u osnovi ona je gresna rodjenjem kao i svaki covek.
Sto nas dovodi do zakljucka da Isus nema nikakvo krvno srodstvo sa Marijom koja ga je rodila.
Kako je to moguce?
Bog je svemoguc.

AlexIzNis said...

Proširite svest i nađite malo dublje pročitajte malo o drugim kulturama i drugim religijama i shvatićete da nije bilo samo jednog bezgrešnog začeća. Postoje znanja kojima su nama zabranjena, nama običnim ljudima, ta znanja možete pronaći u meditaciji, yogi, i raznim tehnikama samoisceljenja. Svako će to doživeti na svoj način ali će se ti načini podudarati. Sve najbolje.