A-ads

Thursday, January 20, 2011

Bravo za Nišlij(k)e

Tokom jučerašnje ceremonije vađenja krstače iz Nišave neko je na tvrđavi okačio natpis

Svi plaćamo porez zašto ne i crkva?

Zaista genijalno. Krajnje je vreme da o ovome počne ozbiljno da se diskutuje u javnosti. Verske i neprofitne zajednice su u mnogim zemljama oslobođene od poreza, ali za SPC nikako ne može da se kaže da je neprofitna, a uz to vrši veliki uticaj na državne i lokalne vlasti i aktivno učestvuje u domaćoj i međunarodnoj politici.

Dakle, zašto crkva treba da plaća porez državi, umesto što sada narod plaća porez crkvi?

1) Crkva dobija ogromne pare iz budžeta.
Umesto da kroz porez vrati državi deo profita koji je stekla prodavanjem šarenih laži, crkva je 2009. iz budžeta dobila 330 miliona (330.000.000) dinara, a 2010. 649.792.706 dinara. Ovo su pare koje je država uzela od nas kroz PDV, akcize, porez na imovinu... Pri tome se ne zna šta je crkva dalje radila s tim parama jer pošto je crkva iznad zakona, građevinski radovi (za koje je deo novca bio namenjen) nisu išli preko javnih nabavki. Crveni krst je dobio duplo manje.

2) Država uplaćuje penziono i socijalno osiguranje popovima.
Iz budžeta, naravno, koji vi punite plaćanjem dažbina prema državi. Ali neka, država je lepo zbrinula samohrane majke, decu bez roditelja i siromašno stanovništvo, pa sad treba i popovima da pomogne. Oni su ionako jadni i siromašni, a gorivo, stanovi u Grčkoj i striperi (tj. muške striptizete) nisu nimalo jeftini.
Ovde koliko znam zakonom nije rešeno ni kada pop ide u penziju nii da li odlaskom u penziju gubi pravo rada, tj. da li bi naplatom sahrana i krštenja izgubio penziju.

I pored svih ovih investicija u boga imali smo poplave, zemljotres i požar u fabrici municije.

3) SPC je jedno od najuspešnijih domaćih preduzeća
O tome sam već pisao ovde. Popovi godišnje zarade ukupno najmanje 1.5 milijardi dinara samo prodajom magle. Donacije koje dobijaju od ljudi i domaćih i stranih organizacija su plus. Pored toga SPC ima gotovo sve osobine monopolskog preduzeća. Oni koriste svoj uticaj na vlasti da bi sprečili širenje drugih verskih zajednica (zakon o verskim zajednicama koji diskriminiše male zajednice) i širili svoje tržište (veronauka ili bolje rečeno vero-propaganda, vojni popovi...).
Mnogi manastiri u svom posedu imaju njive, šume, voćnjake, mlinove... koji im donose dodatni profit.

Izvor: e-novine

No comments: