A-ads

Sunday, January 23, 2011

Homeopatija je glupost

Ovde ću malo skrenuti sa uobičajene tematike jer smatram da je ovo važno. Uostalom religija i alternativna medicina (ili bolje rečeno - nadrilekarstvo) se ne razlikuju previše.

Homeopatija je postupak "lečenja" u kome se koriste izuzetno razblaženi rastvori. Kod pripreme se uzima recimo 1 ml rastvora 1:100, pa se onda razblažuje 100 puta čime se dobija rastvor od 1:10000. Ovaj postupak se ponavlja više puta, uglavnom 30. Većina rastvora je toliko razblažena da bi pacijent morao da uzme količinu milijardu puta veću od mase naše planete da bi uopšte došao do jednog jedinog molekula aktivne supstance. Dakle, u "leku" koji pacijent uzima nema nimalo leka. Postoje i još razblaženiji rastvori. Jedna kap neke supstance rastvorena u okeanu bi posle nekoliko godina na drugom kraju sveta dala rastvor koji je 10^48 (broj sa 48 nula) jači od uobičajenih homeopatskih rastvora!
"Lekovi" od kojih se prave rastvori često uopšte nisu lekovi, recimo homeopatski preparat protiv prehlade se pravi od pokvarene pačje džigerice (stoji na toplom 40 dana), ali to nema veze, jer ih u krajnjem proizvodu ionako nema.

Prevaranti koji se bave pravljenjem i prodajom ovakvih preparata tvrde da preparati razblaživanjem postaju još jači. Osnova za ovakvu tvrdnju je potpuno ne-naučna i besmislena "memorija vode". Osnova homeopatije je to da voda magično "pamti" ono što je bilo u njoj. Voda "zapamti" preparat koji je na početku ubačen i onda takva voda "leči".

Upravo ovde postoji jedan jako komičan problem. Ako voda zaista ima tako dobro "pamćenje" onda se po logici može zaključiti da ona pamti baš sve što je bilo u njoj, a svi mi, pa i oni koji upotrebljavaju homeopatske preparate, koristimo WC šolje za slanje otpadnih materija iz našeg organizma niz kanalizaciju. Sadržaj kanalizacije se uglavnom filtrira pre ispuštanja u reke ili mora, ali jedna kap neke supstance u svim morima ove planete daje mnogo jači rastvor od homeopatskih sredstava i dodatnim rastvaranjem voda sve bolje "pamti". I onda po toj homeopatskoj logici sledi da voda sa česme, flaširana voda, alkoholna i bezalkoholna pića, pa i sami homeopatski preparati sadrže...

Inače, homeopatija se nije mnogo promenila od svog otkrića u XVIII veku. Tvorac homeopatije, nemački lekar Samuel Haneman je verovao da 7/8 oboljenja uzrokuje zarazna bolest koju je nazvao psora, a ostale bolesti potiču od sifilisa i bradavica na polnim organima. Homeopatija je nastala pre otkrića molekula, tj. kada se mislilo da će i posle beskrajnog razblaživanja rastvor imati bar malo aktivne supstance. Pošto su molekuli krajnje, najsitnije jedinice materije koje ne mogu da se dele, pa samim tim, posle nekoliko ponovljenih razblaživanja u rastvoru se više neće naći ni jedan molekul, Haneman je izmislio "memoriju vode".
Danas, naravno, ne postoji ni jedan ozbiljni naučni dokaz da homeopatija zaista deluje, ali ona ipak predstavlja veoma unosan biznis.

No comments: