A-ads

Thursday, January 20, 2011

Najveći sat na svetu, i ludost koja stoji iza njega

Juče je u Meki u Saudijskoj Arabiji pušten u rad najveći sat na svetu (po tvrdnji saudijskih vlasti). Prečnik brojčanika je 43 metra, a nalazi se na visini od 400m. Sat je izgrađen u blizini Velike džamije i može da se vidi sa odaljenosti od 16km. Zgrada na kojoj je postavljen sat je druga najviša zgrada na svetu. Projekat je koštao 800 miliona dolara.

Sat kao sat svakako zaslužuje divljenje, ali ono što su novinske agencije propustile da kažu je to da je u Meki zabranjen pristup ne-muslimanima. Dakle, ako hoćete da vidite ovaj sat uživo moraćete da se odreknete dela epidermisa.

Međutim, najzanimljivija stvar u ovoj priči je to što Arapi očekuju da će Meka postati novi Grinič (tj. da će se nulti meridijan i univerzalno vreme preći na Meku) jer su nadmašili londonski Big Ben. Uz to treba dodati i da su muslimanski naučnici i sveštenici na konferenciji u Dohi 2008. izneli naučne dokaze koji pokazuju da je Meka centrar sveta i pravi univerzalni meridijan, a da je Grinič lažni standard koji je nametnuo zapad.

Izvor: e-novine

No comments: